Ashoka & Reach for Change Turné

Ett Malmö i förändring

Malmö arbetar med att skapa nya arbetstillfällen, bland annat genom initiativet Tillväxt Malmö med uppgift är att stötta entreprenörer i en uppskalningsfas. Där arbetar en av kvällens paneldeltagare, Tina Kaikkonen. Hon är affärsutvecklare, med fokus på samhällsentreprenörer. Tina menar att det kokar i den sociala entreprenörsvärlden i Malmö, och hon själv arbetar med 23 företag inom området. Tina ser en trend i att många stora företag i området arbetar med CSR, och gärna vill investera i mindre företag som drivs av sociala entreprenörer.

Men arbetet med att frammana nya sociala entreprenörer i regionen kommer inte bara från initiativ som Tillväxt Malmö. Med i publiken fanns exempelvis organisationen Brightful – som peppar unga att sätta upp framtidsmål och följa sina drömmar.

Ytterligare ett exempel på detta är Valkyries in Action som också fanns med oss i publiken. Deras mål med sin verksamhet är att förbättra scenen för kultur, kreativitet och samhällsengagemang i Malmöregionen.

naim malmoNaim Zeneli, Change Leader och grundare av Forza Ungdom, menar att många är unga är entreprenörer utan att själva veta om det. Enligt Naim är alla de ensamkommande flyktingbarn hans organisation arbetar med entreprenörer. De har drivet som tagit dem på en resa som få hade klarat av och tagit sig ända fram utan att ge upp, men skulle aldrig själva definiera sig som ”entreprenörer”.

Ashoka Fellow Marit Sanner, grundare av Forandringsfabrikken, håller med. Hon själv visste inte att hon var en entreprenör – och än mindre en social sådan, innan någon annan beskrev henne så. Hennes främsta tips till dem som vill gå samma väg är att bygga relationer, det är dem som kommer vara avgörande för verksamheten framöver.

Sara Damber är grundare av Reach for Change, och startade tidigare också organisationen Friends. I början av sin karriär hade hon samma tillvägagångssätt – och knöt människor till sig som kunde hjälpa henne på hennes resa. Det är också det som hon vill att Reach for Change ska vara – en av de första som plockar upp goda idéer och hjälper dem växa.

Vill man ha hjälp att få igång med sin idé för samhällsförändring i Malmöregionen finns hjälp att få – Uppstart Malmö, Coompanion och MINC (Malmö Inkubator) är tre bra platser att vända sig till. De har många underorganisationer och hjälper gärna entreprenörer med stöd på olika sätt.

Nästa vecka åker turnén vidare, då kommer vi till Uppsala och Cemus! Läs mer och anmäl er här

publik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *